~ Cik Misa nk share dengan korang khasiat Bawang Putih ..
Dalam kajian terbaru yang dilakukan di Universiti Alabama di Birmingham AS, para penyelidik mendapati bawang putih turut mengeluarkan hidrogen sulfida yang sangat berguna untuk kesihatan manusia. Keupayaan bawang putih mengeluarkan hidrogen sulfida mungkin boleh memberi jawapan mengapa kita boleh mengelakkan daripada diserang barah jika memakan makanan yang kaya dengan bawang putih. Dr.David W.Kraus, seorang profesor di Universiti Alabama, berkata memakan 5 biji atau lebih bawang putih melalui masakan sehari adalah disarankan jika kita ingin mendapatkan khasiat bawang putih. Namun, beliau menasihati supaya tidak terus memasak bawang putih sebaik dikupas, dihiris, ditumbukatau dikisar. Sebaliknya biarkan ia selama kira-kir 15. Ini akan membolehkan berlakunya reaksi enzim pada bawang putih.
~ Entri Cik Misa ~
faveret ni bawang putih...
BalasPadamhahahahahahah..
BalasPadamjimat duit beli bawang merah klu begini pijull..hoho